10 jela koje morate probati u Turskoj

Turska

Ako vas put nanese u Tursku, zemlju koja ima divna mora, sjajna jezera, veličanstvene planine – ukratko: zemlju koja ima sve, sigurno ćete se naći u iskušenju pred bogatom kuhinjom koju nudi. Iako nas veže istorija, turski recepti se, zbog začina, razlikuju od naših, pa tako i ono što vam se učini poznato može biti (ne)prijatno iznenađenje.

Prema anketama među turistima koji su obišli ovu veličanstvenu zemlju, na prvom mestu su:

Turske mantije s mlevenim mesom (KAYSERI MANTI). Ovo jelo se često i rado jede, a testo se uglavnom ručno razvlači, a zatim puni mlevenim mesom. Pripremaju se na više različitih načina, ali su sladne i ukusne.

Manti of Kayseri

Drugo mesto pripada za kofte bez mesa ili sa sirovim mesom (çiğ köfte), tradicionalno jelo, koje je mnogim turistima prilično neobično, posebno zbog sirovog mesa. Ali u Turskoj postoje i mali bifei koji prodaju samo ovaj specijalitet.

Zatim sledi pilav (KURU FASULYE). Ovo jelo koje je zastupljeno i kod nas,  u Turskoj se sprema i kući i u restoranima, i nikada im je dosadi. Jede se i leti i zimi, i ako idete na vikend u Istanbul, obavezno probajte.

Pide su jelo koje se sprema u svakoj kući u Turskoj, a u zavisnosti od regije u kojoj ste, menja se i punjenje. To je klasično punjeno testo: sir, krompir, meso, trapist,…

Doručak je svakako bitan obrok, pa se zato na listi našao i sudžuk sa jajima (SUCUKLU YUMURTA ). Iako je ovo jednostavno jelo, Turci ga vole i vikendom rado odaberu ovo jelo za početak dana.

Za one koji više preferiraju slatko, izdvojili smo slatkiše koje obavezno morate da probate ako odaberete put u Tursku.

Na prvom mestu među slatkišima, a šestom na našoj listi jela, jeste Lokum (Rahat lokum). Ova poslastica je bila namenjena mahom višoj klasi, ali sada se služi uz kafu i po kafićima. Iako u Turskoj je čokolada retka poslastica, lokum zna da bude obložen tamnom čokoladom.

Baklava je popularna i u našim krajevima, mada se recepti razlikuju. Turska baklava se služi u malim zalogajima, tvrđa je i puna fina. Da bi baklava bila dobra, potrebno je oko 2h vrednog rada.

Lokma su kuglice od testa, pržene u ulju, unutra mekane, a spolja hrskave. Podsećaju na naše krofne, samo su manje. Prelivaju se sirupom i rendanom koricom limuna.

Halva ili alva su najčešće suvenir među turistima jer su lepo išarane i upakovane, a i mali je rizik od kvarenja.

I poslednji, mada nikako manje važan, sladoled (Dondurma). To je originalan turski sladoled, koji ima drugačiji recept od ovih na koje smo navikli, i razlikuju se po konzistenciji i sadrži salep prah, a to je mleveni sušeni koren orhideje.

Dondurma

U svakom slučaju, ako niste sigurni šta bi odabrali, izbor prepustite domaćinima.  Oni će već znati šta da vam preporuče iz spektra ukusnih jela turske kuhinje. Zato ovo sledeće letovanje u Turskoj započnite sa pravom hranom.