Parga: zanimljivosti koje možda niste znali

Grčka

Parga je jedno od popularnijih destinacija za letovanje među našim turistima. Iako većina ljudi ide tamo radi odmora i kupanja, osim toga ovo mesto ima još mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, što možete pročitati u daljem tekstu.

parga

Građevine i lokaliteti

Parga je poznata po malim crkvama kojih ima puno, kao na primer manastir Panagia Vlacherna, koji je sagrađen početkom dvanaestog veka. Vizantijski manastir Agios Dimitros čiji je ktitor Emperior Mikelanđelo, kao što je i urezano na zidu manastira. Manastir je u potpunosti očuvan i nalazi se na izlazu iz sela Kypseli. Ženski manastor Agia Paraskevi u Bunti, unutrar koga se nalaze mošti Svete Paraskeve, a pored stene na kojoj je ona mučena nalaze se dve pukotine u obliku njenih ruku. U Pargi postoji i crkveni muzej u kojem je izloženo crkveno nasleđe, rukopisi, ikone i zastava Parge.

Postoji mnogo građevina koje je vredno posetiti, a neke od najbitnijih su: Nekromanteion Efirin koji datira iz petog veka pre nove ere u selu Mesopotamos, gde možete videti ostatke prolaza, soba, centralnog podzemnog prolaza, posuda i slično.; Venecijanski zamak je utvrđenje na uzvišenju koje gleda na grad. Malo ostrvo Panagia koje se nalazi u centru zaliva na kome se nalazi istoimena crkva koju su francuzi odbranili u 19. veku. Mukenski grob u Kyperi, zidine Pandosije , glavni grad Elisa gde je danas izgrađeno moderno selo. Kapela Ai Giannis na vrhu brda. Ali Pašina tvrđava koja datira iz 1814. godine.

parga

Opština Parga

Parga zauzima specijalan položaj uz obalu Epira i okružuje je oblast neverovatnih prirodnih odlika gde se neprestano preklapaju more, planine i plodne ravnice koje se stapaju sa rekom Aheron. Grad Kanalaki, koji je ime dobio po mnogim pesmama, je sedište opštine Parga. Ovo prekrasno mesto u Epiru prošarano hiljadama boja i jedinstvenom obalom, odlično kombinuje razvoj turizma sa očuvanjem prirodnih lepota i tradicije. Posetite ovu oblast kako biste se upoznali sa istorijom i kulturom, uživaćete u svakojakim prirodnim pejzažima, a vaš susret sa čistom vodom jonskog mora ostaće vam u sećanju do kraja života. Opština se takođe može pohvaliti sa mnoštvom prelepih peščanih i šljunkovitih plaža koje se nalaze u slikovitim uvalama i rukavcima.

parga

Reka Aheron

Od svog izvora do ušća reka Aheron kreira prelepe predele od kojih zastaje dah, pored toga reka privlači mnoge ekologe i ljubitelje prirode. Duž reke postoji mnogo izvora sa kristalno čistom voodom, a predeo kojim reka teče se zaista može nazvati ’’Raj na Zemlji’’. Reka je plovna sve od izvora pa do mesta Mesopotamos. Celokupan tok reke kao i izvanredan ekosistem su pod zaštitom mreže NATURA 2000. Antički grci su verovali da je reka Aheron ulaz u podzemni svet, kada obiđete čitav tok reke, shvatiće te zašto su to tvrdili. Legenda kaže da su oči mrtvih morale da prime što više lepih slika, kako bi u podzemni svet poneli samo lepa sećanja. Da li zbog bogatstva ili svoje lepote ili nečeg mnogo mističnijeg, poput antičkih priča, reka Aheron biće uvek u planu putovanja najinformisanijih putnika.