Tradicionalna jela Grčke – šta ne smete propustiti

Grčka

grcka hrana

Grčka kuhinja, bez sumnje, jedna je od najboljih na Mediteranu. Za grčku gastronomiju karakteristična je jednostavnost, ekstra devičansko maslinovo ulje, dosta različitih začina, kao i sveži sastojci, posebno povrće. Sa domaćinima ćete uvek istinski uživati u hrani, što je tradicija još od antičkih gozbi.

Iako ima brojna odlična jela, ovde su izdvojena ona čijim se ukusima prosto morate prepustiti kad ste u Grčkoj.

Dan možete početi nekom od grčkih pita. Preporuka je bougatsa, tradicionalna pita sa sirom i spanaćem. Tu su i razne varijante tyropitakie – pite sa blago kremastim feta ili kozjim sirom, peciva sa sirom, paradajzom i bosiljkom, koulouri – grčke perece, odnosno prstenovi pokriveni susamom i hlepčići sa zelenim i crnim maslinama. Sve uz grčki jogurt, naravno.

Ručak ili večeru započnite predjelom, koje i Grci zovu meze, a koja su vrlo raznovrsna. U većini restorana, najpre će vam poslužiti vruć hleb i puter sa peršunom i belim lukom.  Za meze, uglavnom su u pitanju jela od povrća i bogate salate, kao što su dolme ili dolmadakie – urolani listovi vinove loze punjeni pirinčem, začinima i lukom, a često i mlevenim goveđim mesom. Slično je i sa punjenim, zapečenim paradajzom. A tu je i briam – mešavina krompira, belog i crnog luka, patlidžana, sa paradajzom sosom i maslinovim uljem. Laganije varijante su kolumi – grilovani sir od kozjeg ili ovčijeg mleka ili grilovana feta – zapečena u foliji sa paradajzom i paprikom, posuta bosiljkom. Od salata, obavezno probajte melitzano, salatu od pečenog patlidžana, sa belim lukom, maslinovim uljem, peršunom i limunom, kao i taramo koja se pravi od ikre bakalara ili druge ribe, uz neizostavno maslinovo ulje, sa dodatkog pire krompira, limuna i sirćeta. Ne propustite ni čuvenu grčku salatu, horiatiki, sa crnim sušenim maslinama i origanom. Za ljubitelje morskih plodova, tu su htapodi, komadići hobotnice, kuvani ili pečeni sa sokom od limuna i psarossoupa, riblja čorba sa peršunom, šargarepom i krompirom. Popijte uz meze i čašicu uzoa, tsipoura ili mastike.

grcka musaka

Podjednako velik i raznovrsan je i izbor glavnih jela. Počnite sa odličnom musakom, koju Grci pripremaju sa patlidžanom i kremastim belim prelivom ili pastizziom – testeninom sa mlevenim junećim mesom, lukom, paradajz i bešamel sosom. Ili, naravno, svima poznatim: gyrosom i souvlakijem. Ne oslanjajte se na prethodna iskustva i ukuse, probajte pravi grčki – sa svežim svinjskim, odnosno jagnjećim mesom u souvlakiju, i povrćem, pravim tzazikijem i lepinjicama. Ako ste pravi gurman probajte koukouretsi, jedno od omiljenih jela Grka, rolovanu pečenu jagnjetinu, punjenu prženim iznutricama. Širom Grčke moći ćete da nađete odličnu jagnjetinu i jaretinu sa ražnja. Ako ste za nešto laganije, preporuka je kalamari, komadići pržene lignje, sa sokom limuna, i umakom od krompir pirea i belog luka. Uz to ne zaboravite čašu odličnog belog vina, kao što je retsina ili slatkog crnog mavrodafnija.

giros

Počastite sebe i jednom od bogatih grčkih poslastica, koje se prosto tope u ustima. Od tradicionalnog grčkog jogurta sa medom i voćem, preko kolačića kao što su kourabiedes i melomakarones, do onih prelivenih slatkim sirupom. Među njima, najbolji su kadaifi, saragli slični baklavi i loukoumades loptice od meda. Za kraj, odličan obrok zaokružite jakom grčkom kafom.

baklava

Ukoliko ovog leta želite da probate neke od ovih specijaliteta, a da nađete najpovoljnije ponude za leto u Grčkoj, posetite Turističku štedionicu (http://www.turistickastedionica.rs). Ovaj sajt vam nudi veliki broj popusta na putovanja koji možete dobiti za neke od najpopularnijih destinaciju u Grčkoj.